diëtiste

CHARLOTTE VANDERBEKEN

Psychologisch consulente

Diëtiste

Voedingsadvies voor sporters

 

 

__________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

GEZONDHEID - EVENWICHT - VERTROUWEN - BALANS

JE GOED VOELEN IN JE VEL, MEER DAN VOEDING ALLEEN

In 2009 ben ik afgestudeerd als bachelor in de voedings- en dieetkunde aan Katholieke Hogeschool Leuven. Ik ben een erkende diëtiste (RIZIV-nummer 5-64120-32-601) die wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies geeft aan kinderen, jongeren en volwassenen. Ik liep stage in het Universitair Psychiatrisch Centrum te Kortenberg, in Gasthuisberg Leuven en bij een zelfstandige diëtiste. Nadien werd nog ervaring opgedaan in een groepspraktijk en als diëtiste in een dagcentrum voor jongeren met autisme.

 

Al snel na het afronden van mijn studie voedings- en dieetkunde realiseerde ik me dat voeding een klein onderdeel vormt in het welzijn van mensen en dat het psychische aspect van de begeleiding minstens even belangrijk is. Daarom besloot ik naast mijn opleiding diëtiek ook toegepaste psychologie te gaan studeren. Ik wilde leren hoe mensen zichzelf kunnen motiveren om veranderingen op gang te brengen en ze laten worden, wie ze willen zijn. Mijn specialisatie is dan ook het begeleiden van eetproblemen en emotionele eters. Ik behandel mensen met diverse gewichtsproblemen en eetstoornissen vanuit mijn expertise als psychologisch assistente en diëtiste. Wanneer u een gezond gewicht heeft en dus niet wilt vermageren of bijkomen, maar u wel problemen ervaart met het controleren van uw eetgedrag en gewicht kunt u bij mij terecht.

Ik heb zowel oog voor een gezond lichaam, als voor een gezonde geest. Naast voedingsadvies kan u bij mij dan ook terecht voor ondersteuning, coaching en motiverende sessies.

 

Nieuwe eetgewoonten aanleren vergt tijd en inzet. Een degelijke begeleiding op lange termijn is dan ook zeer belangrijk. Tijdens de raadplegingen leggen we de basis voor een nieuw, gezond eetpatroon vast zodat het gewicht nadien stabiel gehouden kan worden. Je kan geheel vrijblijvend het aantal vervolgconsulten zelf bepalen.

 

Met wat kan je bij mij terecht ?

 

 • gewichtsverlies
 • eetstoornissen
 • emotioneel eten
 • gewichtstoename
 • begeleiding betreffende gezonde voeding
 • allergieproblemen (gluten, lactose, …)
 • voeding voor, tijdens en na de zwangerschap
 • sportvoeding

 

Dit zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen.

 

Werkwijze ?

 

 • géén strenge diëten waarna je te kampen krijgt met het jojo-effect
 • wél op basis van gezonde voeding en via aanpassing van de huidige levensstijl
 • het krijgen van meer energie door bepaalde voedingsmiddelen te laten
 • zichzelf beter voelen bij een gezond gewicht

 

Gedurende de eerste consultatie maken we kennis, wordt er een patiëntendossier aangemaakt en gaan we na wat de verwachtingen en streefdoelen zijn. Bij het maken van een patiëntendossier worden er contactgegevens nagevraagd, alsook de gewichtsevolutie. Nadien overlopen we het voedingspatroon en bespreken we nog enkele praktische zaken. De eerste consultatie neemt ongeveer 1 uur in beslag. Indien het over een minderjarige persoon gaat, is het eerste gesprek telkens met de jongere én de ouders erbij (vader/moeder of beide).

 

Na de eerste consultatie bekijk ik wat er veranderd kan worden qua energie-inname, eiwitten, vetten en koolhydraten. Ik bekijk ook of je voldoende vitaminen en mineralen inneemt. De tweede consultatie duurt 1 uur, we overlopen dan samen het nieuwe eetschema zodat alles duidelijk is en je van start kunt gaan.

 

Tijdens de vervolgconsultaties wordt er dieper ingegaan op bepaalde moeilijkheden en struikelblokken. We zoeken samen naar concrete adviezen en de beste tips. Je goed voelen in je vel is meer dan voeding alleen. Ik ben er ook om je te blijven motiveren zodat je het kan volhouden op lange termijn. Het volhouden van een gezonde levensstijl is de grootste uitdaging en daar wil ik mij met mijn psychologische achtergrond op toeleggen, dat extraatje bieden. De eerste vervolgconsultaties duren telkens ongeveer 30 minuten. Nadien zijn er consultaties van 15 minuten mogelijk. De duur van de consultaties wordt in samenspraak met de patiënt bepaald.

 

Indien het over een jongere gaat, zijn de consultaties steeds met de jongere alleen. Af en toe kan het nodig zijn om de ouders nog eens uit te nodigen om de besproken zaken te overlopen. Bij kinderen werk ik voornamelijk aan de hand van het spel ‘fitte helden’ leren ze bewust omgaan met gezonde voeding. Er wordt ook gewerkt aan de hand van een beloningssysteem, wat erg motiverend werkt.

 

Tarieven

 

De tarieven zijn bepaald volgens het Riziv.

1e consultatie: 1 uur 50 euro

Vervolgconsultaties: 30 min 25 euro

Er wordt steeds cash betaald na de consultatie.

 

Gelieve minstens 24u op voorhand telefonisch je afspraak te annuleren indien je niet aanwezig kan zijn. Iemand anders kan dan tijdig van dit vrije plekje genieten. Bij niet naleven zal de afspraak aangerekend worden.

 

Terugbetaling

Verschillende mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke tegemoetkoming. Meer informatie hierover vindt u op de pagina van de mutualiteiten.