Therapiehond

Ik heb altijd een hond gehad en besefte pas, toen ik er even geen had, welke invloed dit op mij had. Ik leg mezelf heel hoge eisen op en bij een hond hoeft dit niet. Die accepteert je zoals je bent: bij hen moet je niet presteren. Die momenten gaven me heel wat rust en deden me achteraf beseffen dat ik mezelf die strenge eisen opleg en dat ik denk dat anderen dat van mij verwachten. Voor mij persoonlijk is een hond een belangrijk onderdeel van het gezin. Het zorgen voor een huisdier maakt dat er een gezamenlijk doel is, ook als het eens minder gaat in het gezin. Kinderen vertellen vaak ook heel veel gevoelens of geheimen tegen hun huisdier. Ikzelf ben enorm overtuigd dat een huisdier een meerwaarde biedt bij therapie. Denk maar aan autisme, laag zelfbeeld, assertiviteitsproblemen, moeilijk contact kunnen leggen, trauma’s,…

In 2020 heb ik de opleiding ‘Dier Ondersteunde Therapie’ (DOT) afgerond, bij Tilt vzw in Arendonk. Gedurende twee jaar heb ik mijn pup, Lucy, getraind tot  therapiehond. Als diëtiste is het een meerwaarde om samen met de Lucy en de patiënt al wandelend of al sportend de consultatie buiten verder te zetten. Als psychologisch consulente geeft Lucy een veilige en huiselijke sfeer in de praktijkruimte. Ze is een ideale, speelse ijsbreker. Daarnaast wordt Lucy gebruikt voor oefeningen rond stevigheid, laag zelfbeeld, assertiviteit, zelfvertrouwen, concentratieproblemen, … Wanneer praten alleen niet voldoende of helpend is, schakel ik Lucy in. Kortom Lucy is mijn co-coach en vormt een spiegel voor de patiënt.

"The best therapist has fur and four legs"

Aanbod:
  • laagdrempelige therapie en niet alleen praten over moeilijke situaties
  • samen met Lucy spelen, knuffelen, werken, …
  • angst voor honden overwinnen door geleidelijke blootstelling, hondentaal leren begrijpen, eigen gedrag begrijpen
  • workshops in scholen of andere settings: hondentaal leren begrijpen, angst voor honden verminderen, …
  • voorleeshond: kinderen die niet graag of moeilijk kunnen lezen, mogen voorlezen aan Lucy. Lucy oordeelt en verbetert niet, waardoor het zelfvertrouwen van de lezer stijgt. Als beloning is er nadien ontspanning voor zowel de lezer als Lucy.