Voeding

Emo Eten

Ik laat mensen bewust worden van hun eetgedrag.

In de volksmond wordt wel eens gezegd dat 80% van de vrouwen emotionele eters zijn. Zijn mannen dan geen emotionele eters? In mijn praktijk zijn de vrouwen inderdaad in de meerderheid, misschien zoeken zij sneller hulp?

Het is niet wat je eet, maar waarom je eet. Emotioneel eten heeft niks te maken met geen karakter hebben of het niet kunnen laten. Emotionele eters willen echt wel stoppen met dit gedrag. Alleen is dat niet makkelijk om dat ‘foert-stemmetje’ kleiner te krijgen. Ik wil mensen hierbij helpen en samen met hen ontdekken waarom ze eten op die momenten. Met mijn psychologische achtergrond heb ik hierbij een streepje voor op andere diëtisten of voedingscoaches. Ik laat mensen tot inzichten komen en geef hen het vertrouwen dat ze het later ook alleen kunnen en het gewicht positief zal volgen. Bij mij ligt de focus niet op de weegschaal, wel op het gedrag zelf en alternatieven hiervoor.

‘Ik kan niet in de zetel gaan zitten met een kommetje chips, heel de zak moet op. Liever geen chips dan enkel een kommetje.’

Dit hoor ik heel vaak patiënten zeggen. Het is alles of niks. Ze hebben een haat-liefde verhouding met eten. Niet enkel bij negatieve emoties, ook bij momenten van geluk en vreugde.

Eten is de zalf op de wonde

"Ik ben al heel mijn leven een jojo-er. Ik weet perfect wat ik wel en niet mag eten en toch lukt het me niet om gewicht te verliezen." (getuigenis van een anonieme patiënt)

Eetstoornissen

Mensen met een eetstoornis zijn op een geobsedeerde manier bezig met eten. Hun zelfwaardegevoel hangt sterk samen met hoe ze hun eetgedrag al dan niet kunnen beheersen. De bekendste eetstoornissen zijn anorexia nervosa en boulimie. Daarnaast heb je ook nog binge eten, het dwangmatig overeten.

Mijn interesse rond deze doelgroep is er gekomen doordat een vriendin van me een eetstoornis had. Ik vond het enorm moeilijk om haar te helpen en zag dat ze botste op de gaten in de hulpverlening. Een eetstoornis vraagt multidisciplinariteit. Mijn taak bestaat erin patiënten met een eetstoornis te helpen bij de irrationele gedachten rond voeding. Indien nodig wordt er samengewerkt met de eigen huisarts, een psychiater, een psycholoog of een beweegcoach. Op deze wijze kan de eetproblematiek vanuit verschillende invalshoeken opgevolgd en aangepakt worden.

"Ik worstel al 15 jaar met een eetstoornis. Ik ben al 2x opgenomen, wordt begeleid door een huisarts en een psycholoog. Ik zie geen andere uitweg meer dan naar een diëtiste gaan, ook al wil ik dit niet uit handen geven." (getuigenis van een anonieme patiënt)

Sportdiëtiste

Ik ben zelf een fervente sporter (voetbal en fietsen) en merk in mijn omgeving dat mensen steeds meer uitdagingen aangaan. De 10 miles lopen, de Mont Ventoux beklimmen, een duatlon of triatlon goed beëindigen,… Het leek me dan ook een meerwaarde om een extra cursus sportvoeding te volgen zodat ik sporters professioneel kan bijstaan bij al deze uitdagingen.

Voeding en sport horen bij elkaar. Een goede voeding helpt je beter te presteren en zorgt voor een sneller herstel. De optimale voeding van een sporter hangt af van de duur en intensiteit van de sport, de trainingstijden, het gewenste lichaamsgewicht en het sportseizoen. Zowel recreatieve als competitieve sporters kunnen bij mij terecht voor voedingsadvies. Samen bekijken we wat je doelen zijn en welk voedingsschema daar het beste bij past, zowel op rust- als op trainingsdagen.

Therapiehond

Als diëtiste biedt een therapiehond een meerwaarde bij het coachen. Samen met de hond en de patiënt kan ik al wandelend of al sportend uitleg en coaching geven. Het effect van buiten zijn, heeft heel wat voordelen: frisse lucht, mensen kunnen informatie beter opslaan, ze zijn in beweging, genieten van de natuur en de rust. Kortom het geeft een ontspannen sfeer en moedigt meer van dat aan.

Daarnaast heeft de Drentsche patrijshond zoveel energie dat het aanstekelijk werkt. Zeker bij kinderen brengt dit heel wat teweeg. Het sporten is geen opgave meer, wel een moment van samen zijn en ravotten met de hond.

Charlotte Vanderbeken

Contacteer mij

Bel, stuur een email, of gebruik het contactformulier hieronder.

{{ formitem.title }}

{{ message | trans }}
{{ error | trans }}
{{{ thankyou }}}

Bij het versturen van dit formulier ga je ermee akkoord dat je gegevens kunnen worden opgeslagen en gebruikt, volgens de privacyverklaring.

GEZONDHEID - EVENWICHT - VERTROUWEN - BALANS
© 2019 Charlotte Vanderbeken | Website door De Webingenieur