Diëtiste

Emo eten

Ik laat mensen bewust worden van hun eetgedrag.

In de volksmond wordt wel eens gezegd dat 80% van de vrouwen emotionele eters zijn. Zijn mannen dan geen emotionele eters? In mijn praktijk zijn de vrouwen inderdaad in de meerderheid, maar misschien zoeken zij sneller hulp?

Het is niet wat je eet, maar waarom je eet. Emotioneel eten heeft niks te maken met geen karakter hebben of het niet kunnen laten. Emotionele eters willen echt wel stoppen met dit gedrag. Alleen is dat niet makkelijk om dat ‘foert-stemmetje’ kleiner te krijgen. Ik wil mensen hierbij helpen en samen met hen ontdekken waarom ze eten op die momenten. Met mijn psychologische achtergrond heb ik hierbij een streepje voor op andere diëtisten of voedingscoaches. Ik laat mensen tot inzichten komen en geef hen het vertrouwen dat ze het later ook alleen kunnen en het gewichtsverlies zal volgen. Bij mij ligt de focus niet op de weegschaal, wel op het gedrag zelf en alternatieven hiervoor.

‘Ik kan niet in de zetel gaan zitten met een kommetje chips, heel de zak moet op. Liever geen chips dan enkel een kommetje.’

Dit hoor ik patiënten heel vaak zeggen. Het is alles of niks. Ze hebben een haat-liefde verhouding met eten. Niet enkel bij negatieve emoties, ook bij gevoelens van geluk en vreugde.

Eten is de zalf op de wonde

Ik ben al heel mijn leven een jojo-er. Ik weet perfect wat ik wel en niet mag eten en toch lukt het me niet om gewicht te verliezen.” (getuigenis van een anonieme patiënt)

Eetstoornissen

Mensen met een eetstoornis zijn op een geobsedeerde manier bezig met eten. Hun zelfwaardegevoel hangt sterk samen met hoe ze hun eetgedrag al dan niet kunnen beheersen. De bekendste eetstoornissen zijn anorexia nervosa en boulimie. Daarnaast heb je ook nog binge eten, het dwangmatig overeten.

Mijn interesse rond deze doelgroep is er gekomen doordat een vriendin van me een eetstoornis had. Ik vond het enorm moeilijk om haar te helpen en zag dat ze botste op de gaten in de hulpverlening. Een eetstoornis vraagt multidisciplinariteit. Mijn taak bestaat erin patiënten met een eetstoornis te helpen bij de irrationele gedachten rond voeding. Indien nodig wordt er samengewerkt met de eigen huisarts, een psychiater, een psycholoog of een beweegcoach. Op deze wijze kan de eetproblematiek vanuit verschillende invalshoeken opgevolgd en aangepakt worden.

“Ik worstel al 15 jaar met een eetstoornis. Ik ben al 2x opgenomen, wordt begeleid door een huisarts en een psycholoog. Ik zie geen andere uitweg meer dan naar een diëtiste gaan, ook al wil ik dit niet uit handen geven.” (getuigenis van een anonieme patiënt)

IMG-20220806-WA0002

Sportdiëtiste

Ik ben zelf een fervente sporter (vroeger voetbal, sinds 2017 fietsen) en merk in mijn omgeving dat mensen steeds meer uitdagingen aangaan. De 10 miles lopen, de Mont Ventoux beklimmen, een duatlon of triatlon goed beëindigen,… Het leek me dan ook een meerwaarde om een extra cursus sportvoeding te volgen zodat ik sporters professioneel kan bijstaan bij al deze uitdagingen.

Voeding en sport horen bij elkaar. Een goede voeding helpt je beter te presteren en zorgt voor een sneller herstel. De optimale voeding van een sporter hangt af van de duur en intensiteit van de sport, de trainingstijden, het gewenste lichaamsgewicht en het sportseizoen. Zowel recreatieve als competitieve sporters kunnen bij mij terecht voor voedingsadvies. Samen bekijken we wat je doelen zijn en welk voedingsschema daar het beste bij past, zowel op rust- als op trainingsdagen.